Ondernemende financiering van de Miró & CoBrA tentoonstelling

geplaatst in: Inspiratie | 0

Het Cobra Museum heeft een obligatielening uitgegeven voor de financiering van de aankomende expositie Miró & CoBrA. Volgens mij is hiermee een grensverleggende vorm van filantropie naadloos verbonden aan de experimentele benadering van deze kunststroming. Het experimenteren met materialen, vormen en werkwijzen was namelijk voor zowel de Spaanse meester Joan Miró als voor de naoorlogse Cobrakunstenaars een bron van kennis en vernieuwing. Net als nu de financiering van deze tentoonstelling, die de klassieke bedrijfssponsoring op een innovatieve manier een ondernemende invulling geeft.

Wat is het geval? De business club van het Cobra Museum werft -als initiatiefnemer- ondernemers die een obligatie willen kopen. Deze Cobra Entrepreneurs stellen risicodragend kapitaal beschikbaar door een overdraagbare obligatie van 25.000 euro op naam te kopen. De eerste Cobra Entrepreneurs zijn: Advocatenkantoor Van Doorne, Volvo Bangarage Amsterdam en de Rabobank Amstel en Vecht. Het mooie is dat zowel de ondernemers als het museum samen de verantwoordelijkheid nemen om het – vooraf gestelde – bezoekersaantal minimaal te gaan realiseren. Bij succes ontvangen de investeerders 100% van hun inleg retour plus een extra rendement in natura ter waarde van 10% van de inleg.

Om de bezoekersaantallen te kunnen realiseren, ondernemers willen tenslotte rendement maken, schakelen zij hun eigen marketing- en communicatie middelen in. Daarbij zijn zij via hun persoonlijke en zakelijke netwerken ook de ambassadeurs van de tentoonstelling. Ik vind dat hierin de aanpak duidelijk verschilt van de klassieke bedrijfssponsoring. Niet het bedrijfslogo staat op de museumfolder, maar het logo van het Cobra Museum staat op de marketing- en communicatie uitingen van het bedrijf. Zo’n partnership tussen een groep verbonden ondernemers en een museum maakt een andersoortig filantropisch denken mogelijk. Niet meer passief de hand ophouden, maar actief ondernemen & goed-doen. Wie volgt?

Jos Rath

De tentoonstelling ‘Miró & Cobra. Een experimenteel spel.’ is vanaf 10 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 te zien in het Cobra Museum te Amstelveen.

Laat een reactie achter